Exkluzívne informácie nielen zo sveta televízie
Zdroj: vysielanie TV Markíza

Exkluzívne

Jeden z najvýraznejších podnikov z Na nože zatvoril! Zvrat prišiel až tesne pred koncom

Ľudia sa do podniku nahrnuli až pred zatvorením.

Jeden z originálnych konceptov, ktorému sa snažil pomôcť aj šéfkuchár Martin Novák, v náročnom gastropriemysle neprežil.

Ako sme už informovali, na konci júna definitívne svoju prevádzku ukončila burgáreň Retro Burger & Dinner v Prešove, ktorá sa nachádzala v blízkosti miestnej železničnej stanice.

Majitelia Eva a Dávid ju prevzali krátko po pandémii, no napriek výhodnej polohe a originálnemu konceptu inšpirovanom americkými bistrami päťdesiatych rokov, sa podniku nedarilo prilákať dostatok zákazníkov.

Nič na tom časom nezmenilo ani radikálny nárast kvality po účasti v šou Na nože a spopularizovanie reštaurácie.

Tá najväčší boom zažila práve po odvysielaní epizódy ešte vo februári 2024, vysokú návštevnosť ale dlhodobo neudržala. Problém mohla mať, paradoxne, s tým, že o nej nevedeli mnohí z priameho okolia, no rovnako tak s vyššími cenami, ktoré sa však odrazili v kvalite.

Už v zimných mesiacoch mala reštaurácia obmedziť svoju prevádzku i otváracie hodiny, túto jar sa majitelia pokúsili o posledný reštart a nalákanie stabilných klientov, no neúspešne.

Ako to vyzeralo v posledných dňoch

Retro Burger otvoril naposledy minulý týždeň. Prevádzka je od júla zatvorená.

Práve v posledných dňoch zažili majitelia Eva a Dávid taký záujem, aký by mohol ich biznis udržať nad vodou.

Kým v uplynulých mesiacoch mala byť nízka nielen návštevnosť, ale i vyťaženosť kuchyne, keď si mnohí z klientov neobjednávali jedlo ale len nápoje na občerstvenie, v záverečných dňoch mala byť už realita iná.

„Bola som ich navštíviť vo štvrtok pred piatou popoludní. Návštevnosť bola vyššia, v čase mojej návštevy tam bolo viac ako 15 ľudí a podnik sa postupne zapĺňal rodinkami s deťmi a partičkami kamarátov. Objednaného jedla bolo veľa, ľudia si objednávali najmä hamburgery a samoburgrovanie. Jedlo bolo chutné,“ opisuje svoju skúsenosť čitateľka Denisa.

Ako už od samotného nakrúcania, jedlo znovu pripravovali majitelia. Tí sa celé mesiace trápili s obsluhou, čo priznali aj v rozlúčkovom videu.

Reštaurácii chýbal stabilný personál – po dráme v samotnej relácii, kedy majiteľka nečakane pred očami Martina Nováka vyhodila natvrdo kuchára, nového nenašli. Rovnako tak ani obsluhu, v podniku sa zvyčajne striedali študenti. Bolo tomu tak aj pred zatvorením prevádzky.

„Jedlo pripravovali majitelia a na obsluhe boli traja mladí študenti vysokej školy – dve dievčatá a chlapec. Slečny aj chlapec boli ku mne veľmi milí a láskaví a rovnako aj k ostatným hosťom a naozaj tam makali,“ pridala svoju skúsenosť Denisa.

V minulosti pritom nastala aj situácia, že v reštaurácii bola ako jediná majiteľka, ktorá i obsluhovala.

Zvrat v návštevnosti a nadpriemerný záujem mal trvať až do úplného zatvorenia.

Pomohli tomu, podľa všetkého, zvedavci, ktorí sa prišli naposledy, či po prvý raz, najesť v podniku známom z televízneho vysielania. Návštevnosti rozhodne pomohla aj vysoká medializácia zatvorenia reštaurácie, téme sa venovali i regionálne médiá, ktoré tak oslovili priamo obyvateľov z blízkosti burgárne.

Samotné priestory prevádzky teraz čaká nejasná budúcnosť.

Majitelia ich mali v dlhodobom prenájme, nakoľko sú plne prispôsobené prevádzkovaniu reštaurácie, snažia sa nájsť nového záujemcu.

Aký bol príbeh podniku v Na nože

Epizóda s Retro Burger & Dinner v Prešove patrila medzi najdramatickejšie v doterajšom vysielaní reality šou.

Reštaurácia sa ocitla v existenčných problémoch a každý deň generovala stratu približne 200 eur – na dosiahnutie nulovej bilancie potrebovali majitelia tržby minimálne 600 eur denne. Finančná situácia bola kritická – Eva vyberala peniaze z osobného účtu, spolu s partnerom už minuli viac ako 5000 eur vlastných prostriedkov a museli si vziať úvery. Podnik zíval prázdnotou a jeho budúcnosť visela na vlásku.

Martin Novák už pri prvom kontakte s jedlom zistil vážne nedostatky.

Reštaurácia používala polotovary, suroviny boli zle pripravené – ryža nedovarená, cestoviny prevarené. Organizácia v kuchyni bola chaotická a atmosféra medzi personálom extrémne napätá.

Napätá situácia dokonca vyvrcholila najdramatickejším momentom, aký šou Na nože dovtedy zažila.

Nervóznej a beznádejnej majiteľke Eve priamo pred televíznymi kamerami praskli nervy s kuchárom Danielom, ktorému dala okamžitú výpoveď. Vyčítala mu lenivosť a klamstvá, pričom jej podľa vlastných slov „povolili nervy“. Prekvapila tým i samotného Martina Nováka, ktorý zostal „ako obarený“.

Po vyhodení kľúčového zamestnanca sa do varenia museli zapojiť samotní majitelia, čo ešte zvýšilo napätie a stres v tíme.

Martin Novák sa ocitol v situácii, kde musel riešiť nielen gastronomické a technické nedostatky, ale aj psychologicky náročnú krízovú situáciu, kde išlo doslova o prežitie podniku.

Po Na nože sa nakrátko stala hitom

Šéfkuchár sa rozhodol pomôcť za každú cenu.

Nastavil nový systém fungovania podniku, zmenil jedálny lístok a kládol dôraz na kvalitu a čerstvosť surovín. Zlepšila sa organizácia práce aj atmosféra v tíme.

Po opätovnej kontrole dostala Retro Burger & Dinner tri nože z piatich, čo predstavovalo výrazné zlepšenie oproti pôvodnému katastrofálnemu stavu, hoci stále s priestorom na zlepšenie.

Odvysielanie epizódy prinieslo reštaurácii nevídaný úspech – podnik sa stal hitom, tržby stúpli o 200 percent, majitelia museli kúpiť druhý gril a reštaurácia začala „praskať vo švíkoch“. Vysoký záujem zákazníkov umožnil Eve a Dávidovi pokračovať v podnikaní napriek predchádzajúcim existenčným problémom.

Okolo podniku panovali aj falošné správy o jeho odpredaji na Bazoši, pričom v skutočnosti sa do predaja za sumu 365-tisíc eur dostal celý objekt, v ktorom mala burgáreň nájomnú zmluvu. Eva a Dávid ju mali platnú na deväť rokov, takže prevádzka mohla pokračovať.

Čítať viac...
Nahor