Exkluzívne informácie nielen zo sveta televízie
Zdroj: TV Markíza

Aktuality

Novák v nej zažil najväčšiu drámu: Zatvára ďalšia reštaurácia z Na nože!

Reality šou zbiera jeden neúspešný príbeh za druhým.

Podnikov, ktoré nezachránila návšteva markizáckej reality šou Na nože, pribúda.

Za posledné mesiace médiá, aj portál Mediaboom.sk, prináša príbehy viacerých reštaurácií, ktorých majitelia postupne skončili so svojimi prevádzkami a buď ich úplne zatvorili, či predali iným záujemcom.

Posledne takto dopadol penzión Veranda s reštauráciou, o ktorom v máji informoval ako prvý portál Mediaboom.sk.

Majitelia nedokázali viac ustáť finančnú situáciu, no priestory sa im napokon podarilo úspešne predať. Pôsobiť v nich budú už iba tento mesiac, od júla sa reštaurácia pokúsi prežiť ďalej s novým názvom aj prevádzkovateľom.

„Po rokoch plných smažiakov, pív, burgerov, (ne)vážnych rozhovorov a ton smiechu sme sa rozhodli Verandu odovzdať ďalej. My končíme, ale miesto žije ďalej – noví prevádzkovatelia pripravujú svieži štart, nový názov a svoju vlastnú víziu,“ oznámili majitelia končiacej Verandy.

Ku Verande od tohto mesiaca nečakane pribudne ďalší podnik. Jeho osud však má byť spečatený definitívne.

Jedna z najvyhrotenejších epizód

Množstvo problémov mala od samého začiatku burgáreň Retro Burger & Dinner v Prešove, ktorá sa vo vysielaní Na nože objavila na začiatku 3. série ešte vo februári 2024.

To, čo v nej šéfkuchára Martina Nováka čakalo, zakrátko označil za najvyhrotenejšiu situáciu, akú pri nakrúcaní šou do toho času zažil.

Reštaurácia pri železničnej stanici v Prešove sa ocitla v existenčných problémoch.

Majitelia Eva a Dávid ju prevzali krátko po pandémii, no napriek výhodnej polohe a originálnemu konceptu podniku inšpirovaného americkými bistrami päťdesiatych rokov sa im nedarilo prilákať dostatok zákazníkov.

Každý deň podnik generoval stratu približne 200 eur, pričom na dosiahnutie nulovej bilancie potrebovali tržby minimálne 600 eur denne. Finančná situácia bola kritická – Eva vyberala peniaze z osobného účtu, spolu s partnerom už minuli viac ako 5000 eur vlastných prostriedkov a museli si vziať úvery. Podnik zíval prázdnotou a jeho budúcnosť visela na vlásku.

Martin Novák už pri prvom kontakte s jedlom zistil vážne nedostatky.

Reštaurácia používala polotovary, suroviny boli zle pripravené – ryža nedovarená, cestoviny prevarené. Organizácia v kuchyni bola chaotická a atmosféra medzi personálom extrémne napätá.

Napätá situácia dokonca vyvrcholila najdramatickejším momentom, aký šou Na nože dovtedy zažila.

Nervóznej a beznádejnej majiteľke Eve priamo pred televíznymi kamerami praskli nervy s kuchárom Danielom, ktorému dala okamžitú výpoveď. Vyčítala mu lenivosť a klamstvá, pričom jej podľa vlastných slov „povolili nervy“. Prekvapila tým i samotného Martina Nováka, ktorý zostal „ako obarený“.

Po vyhodení kľúčového zamestnanca sa do varenia museli zapojiť samotní majitelia, čo ešte zvýšilo napätie a stres v tíme.

Martin Novák sa ocitol v situácii, kde musel riešiť nielen gastronomické a technické nedostatky, ale aj psychologicky náročnú krízovú situáciu, kde išlo doslova o prežitie podniku.

Po Na nože sa stala hitom

Šéfkuchár sa rozhodol pomôcť za každú cenu.

Nastavil nový systém fungovania podniku, zmenil jedálny lístok a kládol dôraz na kvalitu a čerstvosť surovín. Zlepšila sa organizácia práce aj atmosféra v tíme.

Po opätovnej kontrole dostala Retro Burger & Dinner tri nože z piatich, čo predstavovalo výrazné zlepšenie oproti pôvodnému katastrofálnemu stavu, hoci stále s priestorom na zlepšenie.

Odvysielanie epizódy prinieslo reštaurácii nevídaný úspech – podnik sa stal hitom, tržby stúpli o 200 percent, majitelia museli kúpiť druhý gril a reštaurácia začala „praskať vo švíkoch“. Vysoký záujem zákazníkov umožnil Eve a Dávidovi pokračovať v podnikaní napriek predchádzajúcim existenčným problémom.

Okolo podniku panovali aj falošné správy o jeho odpredaji na Bazoši, pričom v skutočnosti sa do predaja za sumu 365-tisíc eur dostal celý objekt, v ktorom mala burgáreň nájomnú zmluvu. Eva a Dávid ju mali platnú na deväť rokov, takže prevádzka mohla pokračovať.

Úspech však nebol trvalý.

Narazila na realitu

Reštaurácia sa podľa našich informácií čoskoro opäť dostala do problémov.

„Vždy, keď som tam bola, cítila som také odmerané správanie a aj pocit, akoby majiteľom spadli ružové okuliare, lebo si mysleli, že po odvysielaní ich časti budú za vodou a stále sa im bude dariť, lenže akurát uvideli tvrdú a pravdivú realitu slovenského gastra,“ popísala svoju skúsenosť jedna z čitateliek.

Burgáreň sa mala trápiť napríklad s nedostatkom personálu, keď aj po odvysielaní epizódy mali jedlo naďalej pripravovať majitelia.

„Opýtala som sa majiteľky, ako sa im darí. Povedala, že účasť v šou im veľmi pomohla, ale videla som na nej, že bola vyčerpaná. Nečudovala som sa jej, veď jedlo pripravujú majitelia a dlhodobo majú problém zohnať kuchára,“ dodala čitateľka.

Typický problém slovenského gastra s personálom mal byť viditeľný aj v obsluhe, ktorá sa často menila a závislá bola skôr od študentov. Nastať mali dokonca situácie, že samotná majiteľka bola jediná, ktorá i obsluhovala.

Chýbajúci personál sa mal prejaviť v dlhom čakaní na jedlo, ktorého kvalita sa síce zvýšila, no s ňou i ceny, ktoré boli pre miestnych privysoké.

Ani počiatočný nápor klientov či zvedavcov nemal dlhé trvanie.

Záujem o podnik mal časom znovu klesať, v zimných mesiacoch reštaurácia dokonca obmedzila svoju prevádzku i otváracie hodiny. Na jar tohto roku sa pokúšala o opätovné rozbehnutie plnej prevádzky a nalákanie stabilných klientov, no, zdá sa, neúspešne.

Definitívne končí

Po takmer roku a pol od odvysielania epizódy Retro Burger & Dinner v Prešove zatvára.

Potvrdili to samotní majitelia, ktorí oznámili ukončenie prevádzky. Pre zatvorenie sa rozhodli ešte pred letom – tento týždeň je posledný, kedy je reštaurácia otvorená.

„Je koniec. 29. júna Retro Burger zatvárame.“

Eva a Dávid v spoločnom videu priznali nekončiace problémy s personálom.

„Prežili sme si tu toho veľa. Od chvíľ, keď sme sa snažili postaviť tento podnik znova na nohy, cez nonstop problémy s personálom, ktoré sme museli my zastupovať, až po tie pekné chvíle, keď sme za posledné dva roky obslúžili cez 10 000 ľudí, pripravili stovky rôznych druhov jedál a na tejto ceste by sme to nezvládli bez vás.“

Prevádzka v blízkosti železničnej stanice nateraz končí úplne.

Priestoru, plne prispôsobenom na prevádzkovanie reštaurácie, sa zatiaľ nikto nezhostí.

„Nevieme kto, ako a či vôbec sa niekto Retra ujme,“ dodali.

Čítať viac...
Nahor