Exkluzívne informácie nielen zo sveta televízie
Zdroj: vysielanie TV Markíza

Viete prví

Mala byť jedna z najlepších: Po konci Na nože zatvára ďalšia reštaurácia!

Podnikov z reality šou Na nože, ktoré sa nedočkali svetlej budúcnosti, pribúda.

Iba pred dvomi týždňami ukončila Markíza v poradí 4. sériu reality šou Na nože a novú už v týchto chvíľach pripravuje.

Štáb Markízy sa, spoločne so šéfkuchárom Martinom Novákom, doposiaľ vybral do takmer štyridsiatky reštaurácií, ktoré sa trápili s existenčnými problémami. Cieľom šou bolo priniesť divákom televíznu zábavu na jednej strane, no zároveň pomôcť podnikom postaviť sa na nohy a odstrániť chyby, ktoré odrádzali návštevníkov či brzdili prevádzku.

Aj keď sa televízia snaží na konci príbehov ukázať šťastný koniec, nie vždy má dlhé trvanie.

Za posledné mesiace bolo medializovaných už niekoľko reštaurácií, ktoré sa aj po nakrúcaní reality šou znovu zaborili do problémov, a to najmä finančných. Straty sa v niektorých prípadoch rátali na desaťtisíce eur a podniky skončili či hľadali nového majiteľa.

Premiérovo u susedov

Do zoznamu podnikov, ktoré môžu čoskoro zatvoriť, sa teraz pridáva aj penzión, za ktorým vycestoval Novák až do Česka.

Vôbec po prvýkrát sa za hranice Slovenska vybral v jednej z posledných epizód minuloročnej tretej série sa šéfkuchár, konkrétne do Frýdku-Místku. Cieľom jeho misie sa stal penzión Veranda s reštauráciou, ktorý prevádzkujú Miška a Michal.

Ich reštaurácia bola známa najmä tým, že sa špecializovala výhradne na rezne, čo sa však ukázalo ako problematický koncept z pohľadu udržateľnosti a záujmu zákazníkov.

Majitelia zápasili s nedostatkom hostí a ich kuchári mali problémy najmä s prácou s fritézou a monotónnosťou ponuky.

Jedálny lístok bol postavený na jedinom type jedla – rezeň na všetky spôsoby, čo však nestačilo na prilákanie širšieho spektra zákazníkov. Tento úzky koncept viedol k stagnácii podniku a hrozbe jeho uzavretia.

Mala nakročené k úspechu

Martin Novák sa rozhodol pre radikálny zásah – presvedčil majiteľov, že je potrebné zmeniť koncept a rozšíriť ponuku o domáce a kvalitné jedlá.

Zrušil pôvodnú filozofiu „rezeň, kam sa len pozrieš“ a nasmeroval Verandu k pestrejšiemu a modernejšiemu menu, ktoré malo osloviť širšiu klientelu a zvýšiť návštevnosť reštaurácie.

Epizóda bola plná emotívnych momentov, keďže zmena konceptu znamenala pre majiteľov veľkú výzvu a neistotu.

Martin Novák musel byť rázny a presvedčivý, aby získal dôveru tímu a zároveň zabezpečil, že sa nové jedlá budú pripravovať na vysokej úrovni. Diváci boli svedkami nielen kuchárskych súbojov, ale aj osobných príbehov a napätých situácií, ktoré sú pre šou typické.

Po zásahu Martina Nováka sa Veranda transformovala na podnik s kvalitnou domácou kuchyňou, čo sa pozitívne prejavilo na spokojnosti zákazníkov aj samotných majiteľov.

Majiteľ Michal priznal, že pôvodný koncept už nefungoval a podnik bol schopný zarobiť na seba len tri mesiace v roku. Zvyšok museli dotovať z vlastných úspor.

Zmena jedálneho lístka a celkového prístupu však priniesla citeľné zlepšenie – reštaurácia sa stala atraktívnejšou pre širšiu klientelu a zákazníci sa začali vracať. Nové menu zahŕňa domáce nátierky, tlačenku, bryndzové pirohy či pečené jaternice, ktoré sa zaradili medzi najpredávanejšie jedlá.

Martin vytiahol najvyššie hodnotenie

Zamestnanci ocenili nielen nový jedálny lístok, ale aj pozitívnu atmosféru, ktorá sa v podniku po relácii vytvorila.

Kolektív sa zomkol, v kuchyni zavládla súdržnosť a ochota učiť sa nové veci, čo sa prejavilo aj na kvalite jedál a spokojnosti hostí.

Šéfkuchár Martin Novák po opakovanej návšteve reštaurácie pochválil nielen úroveň jedál, ale aj úsmevy a nadšenie personálu, ktorí si udržali motiváciu aj po skončení natáčania.

Dlhodobý efekt relácie bol podľa majiteľov a zamestnancov pozitívny – podnik sa postavil na nohy, zákazníci pribudli a reštaurácia získala prestížne hodnotenie v podobe štyroch „nožov“ od Martina Nováka, čo sa v danej sérii podarilo len dvom podnikom.

Majitelia tak vnímali  účasť v relácii ako zásadný zlom, ktorý im mohol pomôcť zachrániť podnik a priniesť nový vietor do ich podnikania.

Po roku koniec

Približne rok po odvysielaní epizódy z Frýdku-Místku je však všetko inak.

Majitelia Michal a Miška dospeli k rozhodnutiu, že so svojím podnikaním končia a reštauráciu s penziónom viac nebudú prevádzkovať.

„Po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli po krásnych 8 rokoch ukončiť prevádzku Verandy. Bolo to krásne a intenzívne obdobie, ale je čas posunúť sa ďalej a venovať sa ďalším projektom, ktoré plánujeme, a tiež konečne trochu aj sami sebe,“ uviedli v oficiálnom vyjadrení.

Oznámili, že penzión s reštauráciou zatvoria v polovičke tohto leta – ku koncu júla.

Majitelia sa snažia svoj koncept a miesto na podnikanie predať.

„Touto cestou by sme radi oslovili potenciálnych nových prevádzkovateľov, ktorí by chceli s láskou pokračovať na tomto magickom mieste s prevádzkou reštaurácie a penziónu.“

Čítať viac...
Nahor