Exkluzívne informácie nielen zo sveta televízie

Téma mesiaca

Literárny fond ocenil Richarda Bolješika za sériu príspevkov o “Vykostených Slovákoch”

V stredu, 20. mája 2015, udelil Literárny fond ceny a prémie za rok 2014. Televízia JOJ získala vďaka reportérovi Richardovi Bolješikovi významnú prémiu v kategórii Spravodajstvo za sériu príspevkov o “Vykostených Slovákoch” odvysielaných v reláciách KRIMI a NOVINY TV JOJ.

Reportér spravodajstva TV JOJ Richard Bolješik otvoril vo vysielaní v rokoch 2013 – 2014 kontroverznú tému odoberania kostí súkromnou spoločnosťou na základe zmluvy so štátom. Postupne vypátral a uverejnil 7 rôznych príbehov. Spájal ich fakt, že mŕtveho po smrti na patológii pripravil tím súkromnej spoločnosti o kosti, kĺby, chrupavky a iné tkanivá, a to bez akéhokoľvek vedomia pozostalých, či dodatočného súhlasu. Richardovi Bojlešikovi sa podarilo preukázať, že tkanivá odchádzajú aj do zahraničia. Ocenený reportér na túto tému odvysielal spolu 22 reportáží a jeden spravodajský rozhovor. Až pod tlakom reportáží a na pokyn generálneho prokurátora SR konečne polícia začala vyšetrovanie vo veci nelegálneho odberu tkanív a obchodovania s nimi.

Richard Bolješik získal podobné ocenenia od Literárneho fondu aj v rokoch 2006, 2010 a 2013.

Televízia JOJ vo svojich spravodajských formátoch denne prináša aktuálne témy, spravodajskí reportéri sa však zaoberajú aj dlhodobými kauzami. Ich medializovanie často prispieva k reálnej pomoci dotknutým osobám a mnohokrát aj k zmene systému, ktorý ich zapríčinil. Príkladom môže byť kauza odoberania detí slovenským rodinám žijúcim v zahraničí tamojšími úradmi, ktorú reportéri televízie JOJ objavili a otvorili tak celospoločenskú otázku vnímania práv dieťaťa.

Čítať viac...
Nahor