Exkluzívne informácie nielen zo sveta televízie

Téma mesiaca

Šéf ČT kandiduje do výkonného výboru Európskej vysielacej únie. Bol by len druhým Čechom

Po šestnástich rokoch môže Česká republika získať možnosť priamo sa podieľať na rozvoji vysielacieho prostredia v Európe. Generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák totiž kandiduje do výkonného výboru Európskej vysielacej únie. V jej vedení doposiaľ zasadol jediný český zástupca, Ivo Mathé v rokoch 1995-1998.

Európska vysielacia únia (EBU) dnes združuje sedemdesiattri staníc z 56 krajín. Hlavným poslaním jej výkonného výboru, ktorý má jedenásť členov volených na dva roky, je posilňovať a obhajovať úlohu verejnoprávnych médií v Európe ako základu demokratickej spoločnosti.

„Každá verejnoprávna stanica v Európe je dnes v pozícii, kedy musí zas a znova obhajovať svoju existenciu, vymedzovať sa voči politickým i ekonomickým tlakom a minimálne sa rovnakou pružnosťou ako média ostatné sa pri tom vyrovnávať s technologickými či kultúrnymi trendmi,“ hovorí generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák, podľa ktorého je zdieľanie hodnôt a postupov naprieč európskymi verejnoprávnymi médiami jedinou možnosťou, ako nielen ochrániť ich nezávislosť, ale urobiť z nich prednosť, nie hendikep. „Svoju kandidatúru vnímam jednak ako dôsledok úspechov, ktoré Česká televízia aj v európskom kontexte v posledných rokoch dosiahla, jednak ako možnosť artikulovať a priamo riešiť hlavné legislatívne otázky, ktoré sa dotýkajú nielen Českej televízie a Českého rozhlasu, ale médií verejnej služby naprieč jednotlivými štátmi,“ dopĺňa Petr Dvořák.

Kandidatúre Petra Dvořáka vyjadril podporu aj prvý český zástupca vo vedení EBU, jej viceprezident v rokoch 1995-1998, Ivo Mathé: „Robím to prvýkrát od roku 1998 v presvedčení, že po mnohých rokoch má Česká televízia v čele skutočnú osobnosť so záujmom o aktívny prínos pre EBU. Som si istý, že môže obohatiť a poskytnúť kvalifikované vedomosti a mnohoročné poznatky. Petr Dvořák je v čele Českej televízie od jesene roku 2011 a počas relatívne krátkej doby zložitú inštitúciu skonsolidoval a obnovil jej angažmán na medzinárodnom poli.“

Voľba do výkonného výboru Európskej vysielacej únie prebehne tento piatok na Valnom zhromaždení EBU v Ženeve za účasti všetkých členských krajín.

TS ČT

Čítať viac...
Nahor